Geofoxx is een veelzijdig adviesbureau en betrokken bij diverse milieuvraagstukken. Ze zijn actief in de expertisegebieden Bodem, Water & Klimaat, GIS & Data, Gezondheid en Ecologie & Biodiversiteit. Vanaf jaar 2017 delen Geofoxx en GIS Specialisten kennis en expertises op het gebied van GEO-ICT ontwikkeling.
Binnen dit portfolio item worden diverse voorbeelden beschreven die door en voor Geofoxx ontwikkeld zijn. Denk hierbij aan het centraliseren van Terraindex data gekoppeld aan de centrale werkomgeving, ontwikkelingen omtrent het registeren van projectlocaties, onderzoeks- en historische gebieden en het onderhoud van een QGIS plug-in.
In 2018 is gestart met de ontwikkeling en inrichting van een centrale (geo)database voor Geofoxx. Alle meetgegevens worden met behulp van de Terraindex API in de centrale database, gekoppeld aan relevante project-informatie. Hierdoor is het mogelijk om ruimtelijke data te visualiseren en om real-time beeld te hebben van alle data die tijdens onderzoeken wordt verzameld. Als Geofoxx de meetpunten importeert, wordt een validatie uitgevoerd van de aanwezige projecten en relevante informatie. Daarnaast kunnen andere API’s worden ingezet om de aanwezige data te verrijken. Met behulp van een QGIS plug-in, is een koppeling gemaakt met de Terraindex API. Hierdoor hebben QGIS Desktop gebruikers toegang tot actualiseringsmogelijkheden. Geofoxx kan een extra link inbouwen in de WGP of ESRI omgeving, waardoor gebruikers zelf specifieke projecten kunnen actualiseren. Op deze manier is het mogelijk data beschikbaar te stellen in diverse GIS (veldwerk) applicaties. Bovendien hebben ze een goed inzicht bij het vervaardigen van digitale tekeningen voor rapportage.
Alle QGIS gebruikers hebben een centraal ingerichte QGIS plug-in. Het voordeel is dat een compleet template kan worden aangeboden. Alle gebruikers kunnen een eigen projectbestand samenstellen met veel gebruikte landelijke lagen. Een groot voordeel van deze oplossing is het centraal uitrollen. Iedereen heeft, via één druk op de knop, toegang tot dezelfde database en databronnen. Het template beheer wordt door Geofoxx zelf bijgehouden. De QGIS plug-in hier maar één onderdeel van. In de QGIS plug-in is een koppeling gemaakt met de projectgebieden afkomstig uit de centrale database. Hierin kunnen alle QGIS gebruikers projectgebieden en offertecontouren intekenen. Adviseurs en onderzoekers zijn in staat om geografisch te registeren waar de werkzaamheden plaatsvinden. Bij het registeren of aanpassen van de projectgebieden wordt alle relevante informatie opgeslagen (bijv. projectnummer en projectleider). In de QGIS plug-in wordt via de Terraindex API een live koppeling gerealiseerd. Hierdoor is het mogelijk om geregistreerde data in Terraindex handmatig op te vragen waarna de data in de centrale database wordt opgeslagen.
Via een centrale plug-in hebben alle gebruikers binnen Geofoxx toegang tot dezelfde ruimtelijke informatie en inzicht in actuele bodem-informatie. Dit zorgt voor een meer geordende en efficiëntere manier van werken.
Ayla Schenk (Junior Adviseur Bodem & GIS bij Geofoxx), geeft aan dat de samenwerking tussen GIS Specialisten en Geofoxx in het algemeen als prettig ervaren is. “Het was fijn communiceren met Egbert, hij wist goed waar we mee bezig zijn. De opdracht was vrij afgebakend, waarin GIS Specialisten een uitvoerende rol had”.
Via de gebouwde plugin van GIS Specialisten heeft Geofoxx een selectie gemaakt van eigen en openbare kaarten die nuttig zijn voor projectleiders en op deze manier makkelijk in te laden zijn. Ook zit er een knop bij voor contact met het GIS en data team, het inladen van topotijdreis kaarten uit de living atlas van Esri, etc.
Via bovenstaande werkbalk is de projectgebieden plugin te activeren, zodat de door Geofoxx ingetekende gebieden op de kaart verschijnen, nieuwe gebieden zijn in te tekenen, aan te passen en op te slaan. Ook is het mogelijk om voor 1 project de Terraindex gegevens realtime te updaten.
Bovenstaand een impressie van de projectgebieden op kaart.